Get Adobe Flash player

Covid 19 hakkında doğru bilinen yanlışlar
Amerika'da bulunan Houston Methodist hastanesinden Prof.Dr.Kent Ericson, gerek sosyal medya da gerek bazı basın organlarında yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, bireyleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ericson Covid 19 hakkında doğru bildiğimiz tüm yanlışları bir bir sıralayarak görüşlerini paylaştı

Covid 19 hepimizin de haftalardan beri internetten görmüş olduğu gibi koronavirüs ailesinin mutasyona uğrayarak ortaya cikan yeni bir bireyidir. Basit bir burun akıntısı ve soğuk algınlığı virüsünden daha ciddi, dünya çapında salgınlara sebep olan SARS ve MERS’e kadar bir çok üyesi olan bir ailedir. Hastalık şu anda bütün dünyayı meşgul etmiş olduğu gibi, evde oturmaktan sosyalleşmesi fiziki olarak engellenmiş olan insanların, dijital sosyalleşmesinin de büyük bir parçası haline gelmiş bulunuyor. Gündemimiz corona olunca herkes bununla ilgili karşısına çıkan her mesajı ilgili ilgisiz doğru yanlış birbirine gönderiyor. İnsanlar aslında tıbbi tavsiye verdiklerinin yani aslında doktorluk yaptıklarının farkında değiller. Bilinçsizce verilen  tibbi tavsiyeler herhangi bir eğitim, bilgi, lisans ve sertifika olmadan yapılınca tabii ki ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu konuda biraz hassas olmak gerekiyor. Çünkü dikkat edilmediği taktirde insanlara daha fazla zarar verebilecek hale gelebiliyor.
   Örneğin; birkaç gün önce bir hastam acil servise felç ile geldi çünkü beyin kanaması geçirmiş. Hastam internette sosyal medyada bir tanıdığının göndermiş olduğu mesajda, bazı tansiyon ilaçlarının koronavirüsün vücuda  girmesini kolaylaştırdıgi ve alinmamasi gerektiğini okuyunca inanmış. Panik yapmış ve tansiyon ilacını 2-3  gün boyunca almamış. Bunun üzerine tansiyonu kabul edilemeyecek kadar yükseliyor ve sonunda bir beyin damarı çatlıyor. Kendisinde şu anda geri dönülmez bir takım felce bağlı zararlar bulunuyor.
   Şimdi bu işin gercek patofizyolojisine bakalım; Birkaç hafta önce internette bir yazı dolanaya başladı. Bu da vücudumuzda ACE reseptörlerin akciğerlerde de bulunduğu ve koronavirüsünde bu reseptörlere bağlanıp hücreye girmesinin kolaylaştığı. Bu sebepten de bu ilaçların alınmaması gerektiği şeklinde bu ülkelerin sağlık bakanlıkları doktorlarını 'sakın hastalarınızın ilaçlarını değiştirmeyin biz buna yönelik geçer bir delil bulamadık' dediler. Fakat daha sonra bilimadamları yaptıkları incelemeler sonucunda, bu tansiyon ilaçlarınIn tam tersine bu reseptörleri bloke ya da inhibe ederek, zaten virÜs tarafından kullanılmayacak hale getirildiğini, bu sebepten dolayı aslında tam tersine koruyucu etkisi olduğunu gösterdiler. Tabii ki bu demek değil ki normal insanlar tansiyon ilacI almaya baslasIn ancak alanlarIn bIrakmasIna hiÇ gerek yok.

  Bir de en çok komiğime giden insanların kendine kredi kazanabilmek için yazdıklarınIn başına “bizim bir akrabamız ya da bir ahbabımız olan prof. bu yazıyı bize gönderdi ” diyerek yazıları iletiyor olmaları. Bu şekilde sahte bir şekilde algı operasyonu yaparak farkında olmadan insanlara gönderdikleri yanlış bilgileri inandirıcı göstermeye çalışıyorlar. Başka bir asparagas haber de yine çıkan bir yazıdaki virüslerin girmiş olduğu vücuttan besin gıda alarak kendilerini replike edip çoğaldıkları, bu yüzden de vitaminlerin özellikle C vitamininin alınmaması gerektiği şeklindeki açıklamalar. Sebebi ise vücudumuz kuvvetlendigi zaman bizden kuvvet alan virüsün daha da kuvvetli bir şekilde üreyebileceğiymiş. Sakin  almayin şeklinde tavsiye veren bir yazı sosyal medyayı epey bir meşgul etmişti. Buna sadece şöyle bir cevap vereceğim; şu anda bir çok ülkede corona tedavi protokolünde damardan Vit C verilmektedir. Hastanede hem de yüksek dozda! Normalde hastanelerde damardan C-vit verilmesi rutin bir işlem değildir. Ancak VitC nin normal günlük dozu 500 mg ile 1 gram arasında olan ve hasta olan insanlara 2 gram gibi yüksek doz Alınması tavsiye edilirken, corona hastalarina 4 gram gibi hele bir de damardan her gün verilmesi bence bu düşüncelerin ne kadar yanlış olduğunu yeterince göstermektedir.
   Konumuz bilgi Kirliliginden açılmışken başka bir konuya değinmeden edemeyeceğim. Bazı videolara rastlıyoruz. Bunlar daha çok bu hasta insanların koronavirüsden dolayı olmayıp değişik bir takım teknolojilerin yan etkisi olduğunu ima eden, aslInda koronavirüs diye bir şeyin dünyada olmadığını bunların ya 5G telefonlar ya da başka bir takım kimyasallar ve teknolojik sebeplerden dolayı oldugunu iddia ediyorlar. Buna ise, çok fazla uzun cevap vermeme gerek yok. Birçok ülkedeki hastaneler ve doktorlar hastanelerde artık testler yaparak mikroskobun altına yatırarak virüsü görmekte, varlığını ve bulaşıcılığını kanıtladılar. Covid19’u dört sınıf arkadaşım kaptı ve biri hayatını kaybetti. Sosyal mesafeye ya da maske uygulaması gibi şeylere direnç göstermek için korona diye birşey yok, bunlar palavra denmesi bence mantıklı değil. Artık elimizde bunu ispatlayan birçok bilgi bulunuyor.
  Bu arada bir komşum da bana geçen gün yolda karşılaştığımız da durumların nasıl olduğunu, neden hala daha aşı ya da tedavinin bulunamadığını sordu, ??!! kendisine hayretle baktım acaba hiç mi gazete okumuyor ya da düzgün bir havadis dinlemiyor diye.. Şöyle bir yüzüne baktım.. Çünkü bugün bu hastalığın tedavisi icin kullanılan değişik ilaçlar var. Kimi deneme aşamasında olsa da kimi yeni üretilen, bazısı ise zaten varolan başka şey için kullanılan fakat bu virüs için de etkili olduğu görülmüş olan ilaçlar. Bu ilaçlar şu anda  dünyanın dört bir yanındaki hastanelerde kullanılmakta hatta aşı da üretilmiş olup her ne kadar insan deneyleri tamamlanmamış olsada, gönüllülere imza karşılığı verilmektedir.
   Yani olay ciddi ancak panik yapılacak bir durum yok. Çünkü panik yaptıımız zaman stresin salgılayacağı kortizol immun sistemimizi düşüreceğinden dolayı virüse gel demiş oluyoruz.
Herkese sağlıklı günler diliyorum.


Yayin tarihi:  16/05/2020
Bu haber toplam 83769 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
27 Mart   09:27