Get Adobe Flash player

“Kadına Şiddete Hayır” Paneli
“Kadına Şiddete Hayır” panelinde konuşan Pelin Batu, idam cezasının uygulanmasının şiddet oranlarını aşağıya indirmediğini belirtirken yapacağı çocuk sayısına kimsenin karışmasını kabul etmeyeceğini söyledi

Tiyatrocu Levent Üzümcü’de pembe otobüs önerisinin çok aşağılayıcı bir şey olduğunu ifade etti. Süleyman Şah Üniversitesi Leyla Dumankaya Kampüsünde düzenlenen “Kadına Şiddete Hayır” konulu panel Doç. Dr. Maya Arakon’un moderatörlüğünde Gazeteci ve Yazar Pelin Batu ve Oyuncu Levent Üzümcü’nün katılımlarıyla gerçekleştirildi. Panele Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz’in yanı sıra bölüm başkanları, akademisyenler , öğrenciler ve davetliler yoğun ilgi gösterdi. Panelin açış konuşmasını yapan ve kadına şiddetle ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Maya Arakon, şiddet türüne ilişkin önemli açıklamalar yaptı.  2012 yılında 210 kadının hayatını kaybettiğini belirten Arakon, bu rakamın 2013 yılında 237 olduğunu, 25 kadının koruma talep ettiğini ancak 18’ine koruma görevlisi verildiğini bazıları içinse öldükten sonra koruma görevlendirildiğini kaydetti.

Kadınlar eş kurbanı oluyor

Kadınlara uygulanan şiddet rakamlarında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerin ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Arakon, kadınların öldürüldüğü olaylarının yüzde 50’sinin ateşli silahlarla meydana geldiğinin altını çizdi. “Kadın Cinayetlerini Durduracağız” platformunun araştırmasına da değinen Doç. Dr. Arakon, öldürülen kadınların yüzde 44’ünün kocası tarafından öldürüldüğünü, yüzde 25’inin ise 25 yaş altı kadınlardan ve çocuk gelinlerden oluştuğu bilgisini paylaştı.

Kadın şiddeti anlatamıyor

Gazeteci ve Yazar Pelin Batu’da Türk toplumunun anne edebiyatı yapan bir toplum olmasına rağmen söylemlerin eyleme dönüşmemesinden şikayet etti. Batu, kendisinin de yaşadığı olaylardan örnekler vererek yaptığı konuşmasında 2009 yılından itibaren şiddet ile ilgili rakamlara ilişkin net bilgiler elde edilememesine değinerek en son 2009 yılında açıklanan rakamlarda şiddet oranının önceki yıllara göre yüzde bin 400 arttığını söyledi.

Çeşitli sebepler oluşturuluyor

Kadınların yüzde 48’inin uğradığı şiddeti anlatmadığını da açıklayan Batu, Güneydoğu ziyareti esnasında yerel bir gazetecinin kendisine bölgede son yıllarda elektrik çarpmasından ölen kadın sayısının arttığını anlattığını, kadınlara karşı işlenen cinayetlerde olayların başka sebeplerle gösterilmeye çalışıldığına ilişkin tespitlerini aktardı. Şiddetin coğrafyasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Pelin Batu, “Kadına şiddet Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 57.1 oranında. Bu bölgeyi sırasıyla Orta Anadolu, Güneydoğu ve Marmara Bölgesi izliyor.” dedi.

Yatak odama kimse karışamaz

Zaman zaman kamuyounda gündeme gelen çocuk sayısı tartışmalarına da değinen Batu, “İsteyen istediği kadar çocuk yapsın. Ama kimse benim yatak odama karışamaz. Kimsenin ‘şu kadar çocuk yapacaksınız’ demeye hakkı yoktur. Bir kadın olarak ben bunu kabul etmiyorum.” açıklamasını yaptı.

İdam cezası caydırıcı değil

Kadın cinayetleri sonrası gündeme gelen idam cezası tartışmaları için de konuşan Batu, tecavüz ve cinayetlerden dolayı idamın uygulandığı ülkelerde şiddet oranının aşağıya inmediğini günü kurtarmak için sunulan bu tarz önerilerin soruna bir katkı sağlamayacağını ifade etti. Batu, kadın sığınma evinde yer alan kadınların oy kullanma hakkının olmadığını ve devlet tarafından vatandaş olarak görülmediklerini de sözlerine ekledi.

“Pembe otobüs insanları birleştirmez”

Tiyatrocu Levent Üzümcü de konuşmasında kadının hiçbir zaman ikinci sınıf bir varlık olarak görülmemesi gerektiğini söylerken kadının da kendisini bu şekilde algılamaması gerektiğini belirtti. Üzümcü, ahlak kavramının yanlış yorumlanarak yanlış şekilde temsil edilmesinin ahlaksızlık taşıyan olayların, davranışların toplum tarafından normal birer olaymış gibi algılanmasına neden olduğunu söyledi. Gündemdeki pembe otobüs tartışmalarına da değinen Üzümcü, “Bunu aşağılayıcı bir şey olarak görüyorum. İnsan karşısında kadın gördüğü zaman kendine hakim olamayacak bir varlık mıdır? İnsanları mor, pembe otobüsler bir araya getirmez, birleştirmez, yakınlaştırmaz.”dedi. Panelinde ardından Prof. Dr. Hüseyin Ekiz ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İhsan Çolak katılımcılara teşekkür plaketi verirken hatıra fotoğrafının ardından panel sona erdi.


Yayin tarihi:  06/03/2015
Bu haber toplam 2555 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
27 Mart   10:52