Get Adobe Flash player


Sevilay YÜKSEL sevilayyuksel@
egitimhabercisi.com
Sınavlar korkutma aracı oldu
Bu yıl da üniversite sınavına hazırlanan gençler için neredeyse yolun yarısı bitti. Binlerce aday yaklaşık altı aydır harıl harıl ders çalışıyor, test çözüyor.

Öğrencilerin bazısı çalışma temposunu biraz daha artırırken, bazısı kişilik özelliklerinden dolayı sınav tarihi yaklaştıkça kaygı yüklü düşüncelere kapılıyor.

Üniversite sınavlarındaki sistem değişikliği öğrencileri etkilemeyecek olsa da, bazı öğrencilerin zaman daraldıkça ister istemez sınav stresine girmelerine neden oluyor.

Aslında öğrencilerin sınava hazırlanmak için daha önlerinde yaklaşık 5 ay gibi önemli bir süre var.

Önemli olan öğrencilerin bu süreyi nasıl kullanacakları...

Adaylar düzenli çalışmanın yanında, sınav sistemiyle ilgili kafalarındaki tüm sorular için dershanelerin rehberlik birimlerinden yardım alabilirler.

Çünkü öğrencilerin zaman daraldıkça endişe verici düşüncelerden kurtulmaları ve strese neden olacak şeylerden uzak durmaları gerekiyor.

Ancak bu aralar dikkatimi çeken şeylerden biri, medyada gerek sınava girecek öğrenci sayısının artması, gerek sınav sistemi hakkında öğrenciler ve aileleri üzerinde korku ve endişe yaratacak yorumlara yer verilmesi.

Bütün medya kuruluşları sanki aralarında anlaşmış gibi zaman zaman yine açıkta kalacak öğrencilerden bahsediyor. Üstelik bunu abartarak yapıyorlar.

Sınava girecek öğrenci sayısı ve üniversite kontenjanları zaten ortada.

Bu kadar hatırlatmaya hiç gerek yok.

Bu tür haberler tekrarlandıkça karamsarlık yaymaktan başka hiçbir işe yaramıyor!

Söz yine sizde

Bana elektronik postayla ulaşan genç bir arkadaş bu konuyla ilgili sıkıntısını aynen şöyle anlatıyor: “Uzun bir zamandır YGS’ye hazırlanıyorum. Geçen yıl sınavı kazanamadım. Bu yıl yine sınava gireceğim. Sınav stresi yaşamamak elimizde değil. Bugüne kadar sınava hazırlanmak için elimden gelen gayreti gösterdim. Ancak her ne kadar olumlu düşünmeye çalışsam da karamsar yorumlar beni rahatsız ediyor. Özellikle bazı gazete ve televizyonlarda sürekli üniversiteye girmenin ne kadar zorlaştığından, yeni sistemin sınava birden fazla giren öğrencileri olumsuz yönde etkileyebileceğinden bahsedip duruyorlar. Tabiiki bu tür haber ve yorumları görünce insan ister istemez etkileniyor. Sınava az bir zaman kala yayınlarında bu tür yorumlara yer verenlerin amacı nedir anlayamıyorum? Bu, bize 'Boşu boşuna sınava girmeyin, nasıl olsa kazanamayacaksınız, o kadar çok aday varken üniversiteye girmeniz çok zor' demekle aynı şey. Bu tür yorumlardan dolayı insan ümitsizliğe kapılabiliyor. Moralimizi bozacak görüşlere ihtiyacımız yok. Medya bu konuda duyarlı davranmalı ve öğrencileri motive edecek fikirlere yer vermeli.”
D.K/İskenderun


Yayin tarihi:  11/02/2013
Bu haber toplam 2693 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
03 Mayıs   03:21