Binlerce öğrenci üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber büyük bir sevinç yaşarken, binlercesi de hayal kırıklığı yaşadı. Velileriyle birlikte, üniversitede iyi bir bölüme yerleşmek için umutlu bekleyişin ardından üzüntü yaşayan yüzlerce öğrenci için, şanslarını deneyecekleri başka imkanlar bulunuyor. Sınavda istediği başarıyı yakalayamayıp iyi puan alamayan öğrenciler, herhangi bir üniversiteye yerleştirilemeseler de, bu öğrenciler için yükseköğrenim eğitimi alma konusunda henüz her şey bitmiş değil.
Ek kontenjanları unutmayın
Üniversite sınav sonuçlarına göre yapılan ilk yerleştirmenin ardından üniversiteye giremeyen adayların ikinci kez şanslarını deneyebilecekleri ek yerleştirmede, boş kontenjanlar için başvuru yapılıyor. Ek yerleştirme kontenjanlarına, merkezi yerleştirme sonunda bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olanlar müraacat edebiliyor. Diğer yandan meslek kursları olsun, maddi durumu iyi olan öğrenciler için yurtdışı eğitim olanakları olsun öğrencilerin bir meslek sahibi olabilmesi için farklı alternatifler bulunuyor.
Yurtdışı eğitim imkanı
Türkiye’de üniversite eğitimi alma şansı olmayanlar ve maddi durumu iyi olan öğrenciler için yurtdışı eğitimi de önemli bir alternatif oluşturuyor. Dil eğitimi almak ve mezun olunca daha kolay iş bulabilmek, öğrencileri yurtdışı eğitime iten nedenler arasında yer alıyor. Ancak öğrencilerin yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların ülkemizde geçerli olabilmesi için, YÖK tarafından denklik belgesi verilip verilmediğini iyi araştırmaları gerekiyor. Ayrıca öğrencilerin yurtdışında edindikleri birikimlerini geri dönerek değerlendirmeleri, gelecekleri ve ülkeleri açısından büyük önem taşıyor.
Meslek kursları çoğaldı
Üniversite sınav sonuçlarına göre açıkta kalan öğrencilere farklı seçenekler sunan meslek kursları, ülkemizde son zamanlarda giderek yaygınlaştı. Özellikle, bilgisayar programcılığı, modelist ve stilistlik gibi daha birçok alanda, kısa yoldan meslek edinilebilecek kurslar bulunuyor. Ancak bu tür kursların Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikasının bu sektörlerde geçerli olması gerekiyor.