Get Adobe Flash player

Okul önlerinde açıkta satılan gıdalar tehlike saçıyor
Okul yöneticilerinin gözü önünde faaliyet gösteren seyyar satıcılara karşı, kimse önlem almıyor

Denetimden uzak bir şekilde okul önlerinde satılan gıdalar, öğrencilerin sağlığı için risk oluşturuyor. Şekerli, hamurlu, boyalı yiyecekleri alan öğrenciler, zaman zaman zehirlenme tehlikesiyle bile karşılaşabiliyorlar.  
Eğitim yılı içinde sürekli olarak öğrencilere doğru beslenmenin sağlık açısından önemi vurgulanırken, okul önlerinde açıkta satılan gıda maddeleri için hiç kimse yeterli tedbir almıyor. Okul yöneticilerinin gözü önünde faaliyetlerini sürdüren seyyar satıcılara, ne belediye zabıtası, ne de Sağlık Müdürlüklerinin gıda denetim ekipleri müdahale ediyor. Okul önlerinde satılan gıdalar arasında, köfte ve sucuk ekmek, simit, açma, poğaça, kağıt ve keten helva, portakal ve limon tozundan yapılmış içecekler, boyalı şekerleme çeşitleri, öğrencilerin sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor.

Doğru yönlendiremiyorlar 

Sağlık Bakanlığı ise eğitim personeli ile öğrencilerin okul yaşamını sağlıklı sürdürebilmeleri için devamlı olarak uyarılarda bulunuyor. Ancak Bakanlık tarafından okul önlerinde gerekli önlemlerin alındığının belirtilmesine rağmen, bize e-mail yoluyla ulaşan bir velinin anlattıkları, okul önlerindeki satıcılar konusunda yeterli denetimin yapılmadığını ortaya koydu. Bakanlığın "tüm okul kantin ve yemekhanelerinde sağlığa uygun güvenli gıdalar tüketilmeli, okul çevresinde açıkta gıda satışına engel olunmalı" uyarılarını kulak ardı eden öğretmenler ise, öğrencileri doğru yönlendiremeyerek, istemeden olumsuz olayların yaşanmasına neden oluyorlar.

Önlem alınmalı

Öğretmenlerin öğrencileri dışarıda açıkta satılan yiyecekleri almamaları konusunda sürekli olarak uyarmaları ve boyalı içecek ve yiyeceklerin yerine süt, taze sıkılmış meyve sularını seçmeleri konusunda özendirmeli gerekiyor. Başka bir veli ise, çocuğunun okuduğu ilköğretim okulunun önündeki giriş ve çıkışlarda açıkta yiyecek satan satıcıların bulunduğunu belirterek, şikayetini şöyle anlatıyor: " Oğlum geçen gün eve geldiğinde midesinin bulandığını söyledi. Tenefüste okul önündeki bir seyyar satıcıdan köfte ekmek almış. Ağrısı geçmeyince şüphelendik ve doktora götürdük. Doktor zehirlenmediğini ancak çok dikkat etmemiz gerektiğini söyledi. Çocukların gördükleri yiyecekleri canları çekebiliyor. Bu konuda okul önlerinde daha sıkı önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.”


Yayin tarihi:  09/02/2015
Bu haber toplam 3616 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
28 Mart   16:42