Get Adobe Flash player

Dans eden notalar başlıyor
Milli Eğitim Bakanlığı, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı ve Orff Merkezi Türkiye işbirliğiyle yeni bir projeye adım attı

Lansmanının İstanbul Modern de yapıldığı “Dans Eden Notalar” müzik eğitimi projesi, 30 Mart 2015 Pazartesi günü Eczacıbaşı Holding ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolle başladı. Törene, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Orff Merkezi Türkiye Müdürü Fatoş Auernig’in yanı sıra, Eczacıbaşı Topluluğu yöneticileri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve Aksaray Yavuz Sultan Selim Ortaokulundan öğrenciler katıldı. Lansmanda öğrencilerin hazırladıkları “hayalimdeki müze” maketleri herkesin beğenisini topladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 10 anaokulunda öğretmenlik yapan 60 öğretmene müzik öğretiminde yeterliliği artırmayı hedefleyen “Dans Eden Notalar”  projesinde Orff – Schulwerk yaklaşımından faydalanılacak. Proje; çocuklarda müzik sevgisini uyandırmak, müzik becerilerini destekleyecek deneyimler sunmak, yeteneklerin erken yaşta keşfedilmesini sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. Eğitimler 9-10 Mayıs ve 13-14 Haziran tarihlerinde toplamda 36 saat olarak Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi aracılığıyla Türkiye’nin tek “Orff Model Okulu” unvanına sahip olan Özel ALEV Okullarında gerçekleştirilecek. Ayrıca eğitim alan öğretmenlerin görev yaptığı anaokullarına, uygulamayı kendi okullarında başlatabilmeleri için gereksinim duyacakları Orff temel müzik seti enstrümanları bağışlandı. Onur Erol, Elif Slater, Özen Çimşir ve Aylin İzgi’nin vereceği Orff eğitimiyle koordinasyon, fiziksel becerilerin ve duyuların geliştirilmesi, ifade becerisi ve özgüvenin gelişmesi, beden algısı, beden- mekân ilişkisi, birbirini dinleme gibi çocuklarda, sosyal, fiziksel ve pedagojik kazanımları nasıl elde edebileceklerini öğretilecek.

ORFF nedir?

ORFF yaklaşımı, ünlü besteci Carl ORFF’un, müzik ve dans pedagogu Gunild KEETMANN’la birlikte çalışarak 40’lı ve 50’li yıllarda geliştirdiği bir eğitim felsefesidir. İlk olarak Avusturya’daki Mozarteum Üniversitesi Orff Enstitüsünde uygulanmaya başlanan ve günümüzde bütün dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan eğitim; lisan, müzik ve dansın bir arada kullanıldığı entegre bir sistem olarak tanımlanıyor. Bu üç dalın ritim esaslı olmasıyla da Orff eğitiminin çıkış noktası ritim olarak niteleniyor.
Müzik sevgisi uyandırmayı, bireysel yaratıcılığı, ses, beden ve enstrüman yoluyla farklı ifade olanaklarını geliştirmeyi amaçlayan Orff eğitimi; müziğin sosyal, pedagojik hedeflerini de destekliyor. Buna göre; her insanın sosyal yetileri içinde kendini bulmasıyla kendini gerçekleştirmesinin teşviki, gündelik yaşamın tek yönlülüğüne karşı çıkabilecek başka olanaklar sunmak ve farkındalık, eleştiri, ifade yeteneklerinin geliştirilmesi sağlanıyor. Avusturya, Almanya ve Finlandiya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’da uygulanan ORFF yaklaşımı, besteci ve eğitimci Carl ORFF ve Gunild KEETMAN’ın geliştirdiği müzik, dans, ritim ve dili birlikte kullanan bir sistemdir. Bu çalışmaları Salzburg’daki Mozarteum Üniversitesi Orff Enstitüsü işbirliğinde sürdüren ÖZEL ALEV OKULLARI, Carl Orff Vakfı’nın Türkiye’de “ORFF Model Okulu” tanımlamasına izin verdiği tek okuldur.

ANADOLU ORFF projesi

Dünyaca ünlü devlet sanatçıları piyanistler Güher & Süher Pekinel “G & S Pekinel Orff Merkezi Destekli Türkiye Müzik Eğitimi Projesi”, 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığının katkılarıyla okulöncesi eğitimde ve ilkokul – ortaokul da Orff yaklaşımını kullanarak müzik eğitimini geliştirme amacıyla gerçekleştirilmiştir. Söz konusu eğitim dokuz pilot ilden seçilen (İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Mersin, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Mardin) 30 öğretmene, Özel ALEV Okulları ve Boğaziçi Üniversitesi Kilyos kampüslerinde verilmiş, bugüne değin 15.000 den fazla çocuğa ulaşılmıştır.
 


Yayin tarihi:  07/04/2015
Bu haber toplam 2673 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
27 Mart   10:16