Yurtdışında okumak bir çok öğrenci ve ailesi için son zamanlarda önemli bir alternatif olarak görülmeye başlandı.
Daha çok maddi durumu iyi olan ailelerin araştırdığı yurtdışı eğitim seçeneklerinin en başında ise, Kıbrıs’taki üniversiteler geliyor.
Çünkü KKTC’de bulunan üniversiteler, ekonomik anlamda daha uygun ve gidilebilirliği daha kolay olduğu için öncelikli tercih edilebiliyor.
Öğrencilerin ilgisini çeken diğer Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerindeki üniversitelere ise aileler biraz daha temkinli yaklaşıyor.
ABD, Kanada ve Avrupa’daki üniversitelere gitmek isteyen öğrenci sayısına gelince uzak olmalarına rağmen daha fazla.
Son zamanlarda Dünya Bankası’nın düzenli olarak yaptığı araştırmalara göz
attığımızda da, Avustralya’dan sonra yurtdışında eğitim almak için en uygun yerin Kanada olduğunu görüyoruz.
Yapılan araştırmada eğitim kalitesi, öğrenim ve yaşam giderlerinin ekonomik oluşu bu ülkeyi eğitimde en cazip ülkelerden biri haline getiriyor.
Yurtdışında eğitimi merak eden ve düşünen öğrencilerin şimdiden bilgi toplamalarını öneriyorum.
Karar vermek için geç kalıp boşu boşuna zaman kaybetmemek gerekiyor.
Yurtdışında öğrenim için hem ülke hem de üniversite seçimini iyice araştırıp emin olmadan yapmamalısınız.
Aksi takdirde yapılan tüm maddi harcamalara ve onca yıllık emeğinize yazık olur.
Bunlara dikkat!
Öğrencilerin yurtdışında bir üniversitede okumaya karar vermeden önce bu önerileri göz ardı etmemelerinde fayda var:
*Öncelikle yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomanın YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını iyice araştırmalısınız. Diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için, YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor.
*Ayrıca devam zorunluluğu olmayan ve açıköğretim, uzaktan eğitim vb. yapan bazı yabancı üniversitelerin verdiği diplomalara, YÖK tarafından denklik belgesi verilmeyeceği belirtiliyor. Bunlara özellikle dikkat etmelisiniz.
*Özellikle LYS kılavuzunda yer alan üniversitelere ait programlara ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrencilerin aldıkları diplomalara, denklik belgesi veriliyor. Ancak bu üniversitelerin kılavuzda yer alan programlarına LYS sonucuna göre yerleştirilmeyenler ile, üniversitelerin kılavuzda yer almayan diğer programlarından mezun olanların diploma denklik başvuruları reddediliyor.
*Yurtdışındaki üniversiteler YÖK tarafından sürekli olarak değerlendiriliyor ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabiliyor. Gerçekten gitmeye karar verildiğinde denklik bürosuna dilekçe ile başvurarak, gideceğiniz üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenebilirsiniz.
*KKTC’deki üniversitelerle ilgili olarak kılavuzda adı geçen üniversitelerin, Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci kabul edilen programlarında öğrenime başlayan öğrencilerin, ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş olanaklarını da iyice araştırmak gerekiyor. Lisans programlarından dikey geçiş yapanların alacakları diplomalara denklik belgesi verilip verilmeyeceği konusunda da emin olunması gerekiyor.
*Son zamanlarda yaşanan terör olayları sebebiyle ülkelerine yabancı öğrenci alımında ince eleyip sık dokuyan, giriş çıkışları ve vize alınması zor olan ülkelere ise pek sıcak bakmayın.
*Gitmeyi planladığınız ülkenin özel koşullarını iyice öğrenin.
Karar vermeden önce...
Ekonomik durumu iyi olan aileler için yurtdışı üniversiteleri, dil eğitimi gibi faktörlerden dolayı da tercih edilebiliyor.
Aileler çocukları iyi bir üniversite bitirsin, yabancı bir dil öğrensin diye onca harcamayı göze alıyor.
Aslında öğrencilerin yurtdışındaki üniversitelere gitmek yerine kendi ülkelerinde eğitim almaları çok daha uygun ve az masraflı.
Fakat üniversite sınav sistemindeki olumsuzluklar, mezun olduktan sonra iş bulamamak gibi gerekçeler yüzünden her yıl binlerce öğrenci, çareyi maalesef yurtdışında arıyor.
İsteyerek ya da şartlar sebebiyle yurtdışına giden öğrenciler, aldıkları eğitim sonrasındaki kazanımlarını mutlaka kendi ülkelerinde değerlendirmeyi düşünmeliler.
Bunun kendi ülkeleri ve gelecekleri için çok önemli olduğunu asla unutmamalılar.