Get Adobe Flash player


Sevilay YÜKSEL sevilayyuksel@
egitimhabercisi.com
Hatalı tercihler lise birincilerini de affetmedi!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ardından yaklaşık iki hafta geçti. Ancak yankıları hala sürüyor.

 

Bazı öğrenciler istedikleri üniversiteye kapağı atmanın mutluluğuyla kayıt gününü beklerken, bazıları da yaşadıkları üzüntü ve hayal kırıklığının etkisinden kurtulmaya çalışıyor. 

  

Bu yıl da daha önceki senelerde olduğu gibi eğitim kulislerinde en çok tartışılan konulardan biri yine lise birincilerinin açıkta kalması.

 

Yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapan bin 189 öğrencinin herhangi bir üniversiteye girememiş olması aslında pek şaşılacak bir durum değil.

 

Çünkü sınavda özellikle iyi puan alan öğrenciler genelde yüksek puanla öğrenci alan bölümleri tercih ediyor ve üniversiteli olabilme şanslarını azaltıyorlar.

 

Ya da sadece okumak istedikleri bir iki fakülteyi ve bölümü tercih ediyorlar.

 

Tercihlerin en az sınav kadar zor oluşu da, öğrencileri mağdur eden nedenlerin arasında en başta geliyor.

 

Yüzdelik dilimi, puan türleri, sıralama derken öğrencilerin kafası iyice karışıyor ve tam bir tercih karmaşası yaşanıyor.  

 

Doğru düzgün bir rehberlik yardımı almayan öğrenciler hatalı ve ölü tercih yaparak tercih kurbanı oluyor ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyorlar.

 

Başarısızlık yol gösterir

 

Sınavda başarılı olabilmek için yapılan onca çalışmanın yanında unutulan başka bir şey daha  var.


''Sınava girecek öğrencileri doğru yönlendirme konusundaki eksiklik”

 

Sınavlara hazırlık aşamasından itibaren çalışma yöntemleriyle başlayan hatalı yönlendirmeler, meslek seçiminde bile etken olabiliyor.


Bu noktada olumsuz sonuçlara katlanan ise yine öğrenciler.


Öğrencilerin bu konudaki boşluğun farkına varıp, kendilerini tanımaya yönelik kafa yormaları şart.


Çünkü kendini geliştiren ve birikimlerinden faydalanan bir öğrenci, çalışma yöntemlerini ve ileriki zamanlardaki seçimlerini az çok doğru yönde yapabiliyor.

 

Bu yıl sınavda başarılı olamayıp şansını tekrar deneyecek öğrencilerin işi en başından itibaren sıkı tutmaları gerekiyor.  

 

Öğrenciler başarısızlığın da bir yol gösterici olduğunu unutmayarak, hatalardan ders çıkarmalı ve daha dikkatli olmalılar. 

 

Ek kontenjanları unutmayın  

 

Bu arada özellikle yüksek puanlarla açıkta kalan öğrencilerin umutsuzluğa kapılmamalarını öneririm.

 

Çünkü üniversitelerde boş kalan kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme başvuruları, yüksek puanlarla açıkta kalan bazı öğrenciler için ikinci bir şans oluşturacak.

 

Kontenjanları dolmayan bölümlere yapılacak başvurularda, adaylar puan durumlarına göre ikinci tercihlerini yapabilecekler. 

 

Sınav sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleştirilen öğrencileri kayıtlarının ise 5-9 Eylül tarihleri arasında yapılacağı belirtiliyor.

 

Öğrencilerin ellerinde sınav sonuç belgeleri olmasa bile kayıt için gerekli diğer evrakla birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurmaları ve belirtilen süre içinde kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.


Yayin tarihi:  2011-08-31
Bu haber toplam 2954 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
17 Mayıs   10:39