Get Adobe Flash player


Sevilay YÜKSEL sevilayyuksel@
egitimhabercisi.com
Amaç sadece diploma almak mı?
Üniversite sınavlarına hazırlanan gençlerin çoğu, ileride hangi mesleği yapmak istediklerini doru düzgün bilmiyor. Çünkü çevremdeki hangi gence sorsam öncelikli amaçlarının 'sınavı kazanmak' olduğunu söylüyorlar.

Gençler için şimdilik önemli olan tek şeyin, bu olduğunu biliyorum ancak hala bir çoğunun ileride ne yapmak istediğine karar verememesi gerçekten düşündürücü.
 
Belki 'tercih için biraz erken' diye düşünülebilir ama bir gencin hele de üniversiteye hazırlananların, az çok nasıl bir meslek seçeceklerine karar vermiş olmaları gerekmiyor mu?
 
Gençlerin sınav sisteminin bir sonucu olarak tamamıyla aldıkları puanlara göre karar verecek olmaları, beni onlar adına erken bir hatırlatma yapmak için harekete geçirdi.

Bu yüzden bu konunun önemine şimdiden değinmek istedim.

Karar aşaması önemli
     
Meslek insanın kendini ve yeteneklerini geliştirmek, hayatını kazanmak, belli bir eğitimle elde edilen bilgi ve becerilere dayalı faaliyetlerin tümüdür.

Seçilen meslek özellikle insanın ilgi ve yetenekleri doğrultusundaysa gerçek bir doyum verir.

Aynı zamanda seçilen meslek insanın tüm yaşamını, aile ve sosyal ilişkilerini, toplum içindeki kariyeri ile hayata bakış tarzını etkiler.

Günümüzde ise meslek alanlarının çoğalması buna bağlı olarak uzmanlaşmanın ön plana çıkması, meslek seçiminin önemini de arttırdı.

Gençler tercih yapmadan önce ilgilerini, yeteneklerini doğru  belirleyip, seçecekleri meslek hakkında objektif ve doğru bilgiler edinmeye çalışmalılar.

Bunun için seçilecek mesleği yapan kişilerden, rehberlik uzmanlarından yardım alınabilir.

Tercih yapmak aynı zamanda hayat boyu yapılacak mesleği de seçmek anlamına geldiği için, çok dikkatli ve özenli davranmak gerekiyor.

Örneğin bir mesleği yalnızca popüler olduğu için tercih etmek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir.

Çünkü gençlerin çoğu kendi yeteneklerini göz ardı ederek, sırf  'çok bilinen bir meslek, kazancı da çok iyi' diyerek tercih yapabiliyor.

Tercih ettikleri bu tür bölümleri okuyup mezun olduklarında ise ya işsiz kalıyorlar ya da girdikleri işlerde tam anlamıyla başarılı olamıyorlar.

Sonucunda da hayal kırıklığı ve mutsuzluk.

Yine gençler tarafından sıkça yapılan hatalardan biri de 'önce üniversite sonra bölüm seçme' gibi bir yol izlemek.

İyi bir üniversiteden mezun olmak önemli ancak tercih edilen bölümün kişinin severek okuyacağı ve ona ileride istediği mesleği kazandırması çok daha önemli.   
İş garantisi yüksek mesleklerin tercih edilmesine gelince, burada da 'gençler gerçekten bu mesleği isteyerek mi seçiyor yoksa sadece daha çabuk iş bulabilme amacıyla mı seçiyorlar' bunun kararını iyi vermeli ve daha sonra pişmanlık yaşamamak için emin olmalıdırlar.
 
Gençler önemli olan şeyin sadece diplomayı almak değil, kendilerini o alanda yetiştirmiş olmaları gerektiğini de iyi bilmelidirler.

Gençlerin okudukları bölümden mezun olduktan sonra iyi bir iş bulmaları ve hele de kendi mesleklerini yapabilecekleri bir işte çalışmaları gerçekten çok önemli..

Gençler geleceklerini seçtikleri mesleğe göre yönlendireceklerini asla unutmamalı,karar aşamasında asla baskı altında kalmamalı, çevrelerindeki kimsenin ve hiçbir şeyin kendilerini etkilemesine izin vermemeliler.

Şimdiden kendilerini sorgulayıp, en iyi seçimi yapmaya çalışmalıdırlar.  
 


Yayin tarihi:  24/03/2012
Bu haber toplam 2585 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
17 Mayıs   12:23