Get Adobe Flash player


Sevilay YÜKSEL sevilayyuksel@
egitimhabercisi.com
Okullarda markalar konuşulacak!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yayınladığı yönetmeliğe göre artık okullarda serbest kıyafet giyilebilecek.Yönetmelik, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık kıyafetin serbest olmasını getirirken, diğer yandan farklı kısıtlamalara yol açacak.

Örneğin, öğrenciler; okulun arması ve rozeti dışında farklı sembolleri içeren rozet ya da takı takamayacak.

 

Farkında olmadan bir öğrenci sevdiği beğendiği bir rozeti takarsa, buna gereksiz yere anlam yüklemeye kalkan bir öğretmen de, bu öğrenciye takabilecek.

 

Ayrıca vücut hatlarını belli eden tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört giymek de yasak.

 

Fakat bunlara birçok öğrencinin çok da fazla dikkat edeceğini sanmıyorum. Mesela yöneticiler, yırtık bir pantolonla okula gelen bir öğrencinin, bunu yokluktan mı yoksa zevk için mi giyindiğinin araştırmasını mı yapacak?  

 

Bu noktada küçük öğrencilerin özellikle temizliğine, ortaokul ve lise talebelerinin de ne tarzda giyindiklerine ailelerin oldukça dikkat etmeleri gerekiyor.

 

Zira giysilerinde abartılı olan öğrenciler, okulda öğretmenleri ya da arkadaşları arasında mahçup olacakları eleştirilere ve zor durumda kalacakları olaylara maruz kalabilirler.

 

Yine siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka ve çanta ve kullanmak kesinlikle yasak.

 

Zaten öğrencilerin çoğu şimdi de çok çeşitli fular, bere ve ya da çanta kullanıyorlar. Bu sınırlamanın da pek dikkate alınacağını sanmıyorum.

 

-‘Öğrenciler insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez’ maddesine ne demeli?

 

Herhalde bütün kontrol ellerinde olan okul yöneticileri ve öğretmenlerin, bu konudaki eğitimleri Bakanlık tarafından kendilerine hizmet içi eğitim olarak verilecek. Yoksa çocuklara sıcak havada  ‘uzun kollu giyeceksiniz’ diye tuttururlarsa vay hallerine… 

 

- Diğer bir sınırlama ise ‘Okul içinde öğrenciler başı açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamazlar ‘ maddesi…

 

Aralarında en fazla kontrol altına alınabilecek koşul bu madde gibi görünse de, umarım öğrencilerin birçoğu bu kurallara uygun davranır…

 

Yoksa birçok velinin ve talebenin gereksiz yere başı ağrır.

 

Öğrenciler nasıl giyinecek?

 

Yönetmelikte öğrencilerin okulda nasıl giyinecekleri ise şöyle belirtiliyor:

 

-Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli kıyafet giyecek.

 

İstisnalar her zaman olur. Ailelerin çoğunluğu çocuklarını okula temiz göndermeye dikkat ettiğine göre sorun yok demektir.

 

-Öğrenciler, atölye ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

 

Bu uygulama da zaten yıllardır var ve aynen devam edecek. 

 

-Öğrenciler, beden eğitimi derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman giymeye zorlanamaz.

 

Burada da öğrencilerin bir kısmı kaliteli ve pahalı bir eşofman ya da değişik bir spor kıyafeti aldırmak için anne babalarını bunaltacak gibi görünüyor.

 

- Sağlık özrü bulunan öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.

 

Hali hazırda devam eden bu uygulama ise bir sorun teşkil etmez ve etmemeli.

 

-  Özel gün, hafta ve kutlamalarda, faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.

 

Siz istediğiniz kadar ‘kıyafet aldırılamaz’ deyin farklı okullarda çeşitli faaliyette kullanılmak üzere değişik kostüm giyme zorunluluğu yıllardır var.

 

-İmam hatiplerdeki kız öğrenciler isterlerse tüm derslerde, normal ortaokul ve lisede okuyan kız öğreniciler seçmeli Kuran-ı Kerim derslerinde başörtüsü takabilecek.

 

Bu uygulama da suistimal edilmediği sürece ciddi bir sorun teşkil etmeyecektir.

 

Veli insiyatifinin de göz ardı edilmediği yeni yönetmelikte,  “Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, velilerin en az yüzde 60’ının muvafakatiyle, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilir...”deniyor.

 

Peki bu uygulama neden devlet okulları için de geçerli değil?

 

Özel okullara tanınan bu ayrıcalığın devlet okullarına da sağlanması gerekmiyor mu?   

  

Öğrenciler yarışacak...

 

Eğitimde özgürlük adına okullarda önlük, forma, tek tip kıyafetin zorunlu olmaması için yapılan bu değişiklik, beraberinde başka sorunlara yol açacak gibi görünüyor…  

 

Maalesef herkes çocuğuna istediği kıyafeti alabilecek ekonomik güce sahip değil.  

 

Okullarda önlük ya da forma zorunluluğun kaldırılması, öğrenciler arasında  giysi yarışına, marka konuşulmasına yol açar.

 

Her gün ya da gün aşırı farklı bir kıyafet giyinebilen öğrenciler ile imkanı olmayan ailelerin çocukları arasında eşitsizliğe yol açar.

 

Üzerine ne giydiği arkadaşları arasında değerlendirilen çocuklar, kendilerini sürekli başka öğrencilerle kıyaslar.

 

Arkadaşları marka giyerken, kendisinin neden marka giyinemediğine kafa yorup ailesiyle tartışma yaşar.

 

Dar gelirli ailelerin çabalarına bir de, çocuğunun diğer arkadaşlarına özenerek eziklik ve psikolojik sıkıntı yaşaması eklenir.

 

Çocuklarının okulda kıyafet sıkıntısı çekmemesi için mücadelede eden aileler, daha fazla yıpranır.

 

Gelir dağılımındaki dengesizlik kapatılmadan bu uygulamanın hayata geçirilmesi okullarımızda hoş olmayan manzaraları ortaya çıkarır.

 

Bunların hiçbirinin yaşanmayacağı ya da çok az yaşanacağı aileler, okullar mutlaka olacaktır.

 

Ancak bu tür sakıncaların ciddi bir şekilde ortaya çıkacağı kaçınılmaz.

Aileler arasındaki sosyo-ekonomik farklar bu kadar büyük olduğu sürece, böyle bir ortamda eğitim ne kadar sağlıklı olur?

Bunu, hep beraber yaşayıp göreceğiz!..


Yayin tarihi:  29/11/2012
Bu haber toplam 2615 defa okunmuştur
Yazarlar
Untitled Document
Kategori haberleri

Copyright © egitimhabercisi.com
2011
 
 
Bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan
ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
02 Mayıs   22:01